Boşanma davaları hukukumuzda anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olarak ikiye ayrılmaktadır.

Kanunumuzda boşanma sebeplerinin neler olduğuna baktığımızda;

  1. Yüz kızartıcı suç işlemek,
  2. Zina,
  3. Akıl hastalığı,
  4. Terk nedeniyle boşanma,
  5. Hayata kast,
  6. Eşe karşı kötü davranmak,
  7. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması,
  8. Fiili olarak ayrı yaşama,

Olarak sayılmıştır. Taraflarca bu sebeplerden birinin bulunması durumunda diğer eşin boşanma davası açabileceğini söyleyebiliriz.

Boşanma davasını açan taraf dilekçesinde gösterdiği boşanma sebebinin gerçekleştiğini ispatlamalıdır. Çekişmeli boşanma davaları tarafları yıpratan ve uzun süren davalardır. Hukuk büromuz olarak anlaşmalı boşanmanın, hem zaman hem de çocuklar için daha avantajlı olduğunu düşünmekteyiz.

ANLAŞMALI BOŞANMA NASIL OLUR?

Anlaşma boşanma için öncelikle tarafların en az 1 yıllık evliliklerinin olması gerekmektedir.

Taraflar herhangi bir dava dilekçesine ihtiyaç duymadan sadece anlaşmalı boşanma protokolü hazırlayarak tek celsede boşanabilirler. Anlaşmalı boşanmada velayetin kimde olacağı, herhangi bir nafaka verilip verilmeyeceği ya da evlilik birliği içerisinde edinilen malların paylaşımı yapılır.

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASINDA NAFAKA TALEP EDİLEBİLİR Mİ?

Boşanma davasında nafaka talep edilebilir. İhtiyacı olan eş, boşanma davası sırasında kendisi için tedbir nafakası, çocuğu için de iştirak nafakası isteyebilir. Boşanma davasında istenen tedbir nafakasının da davanın bitmesi ile beraber yoksulluk nafakası olarak verilmesini talep edebilir.

Nafaka takdiri mahkemededir. Mahkeme tarafından tarafların sosyal ekonomik durum araştırması yaptırdıktan sonra nafaka miktarı belirlenir.

BOŞANMA DAVASINDA VELAYET İSTENEBİLİR Mİ?

Boşanma davası ile birlikte velayet talep edilir. Mahkemece sosyal inceleme raporu alındıktan sonra mahkeme hakimi velayetin geçici olarak kimde olacağını belirler. Velayete karar verilirken ayrıca çocuk eğer 8 ve 8 yaşın üzerinde ise dinlenilmesi gerekmektedir.

BOŞANMA DAVASINDA MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT TALEP EDİLEBİLİR Mİ?

Boşanma davasında maddi ve manevi tazminat talep edilebilir.

Evlilik birliğinin kurulmasıyla eşler mevcut  malvarlıkları ile birlikte bir araya gelirler, geleceğe yönelikte menfaatleri de mevcuttur. Boşanma sebebi ile eşlerin bu menfaatleri zarara uğramaktadır. Maddi tazminat talebinde bulunabilmek için talepte bulunan  tarafın, kusursuz ya da az kusurlu olması gerekmektedir.

Maddi tazminat isteyebilmenin şartlarını tek tek sıralarsak;

- Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile sonlandırılmış olması gerekir

- Maddi tazminatı boşanma davasında ya da ayrı bir dava ile istenmiş olması gerekir,

- Maddi tazminatı isteyen tarafın diğer taraftan daha az kusurlu olması gerekir,

- Kendisinden maddi tazminat istenen taraf kusurlu olmalıdır,

- Evlilik birliğinin sona ermesiyle maddi tazminat isteyen tarafın, mevcut veya beklenen menfaati  sona ermelidir,

- Hükmedilecek tazminatın aleyhine karar verilen tarafın ödeme gücüne uygun olması gerekir.

Maddi tazminat talebini taraflar boşanma davası ile birlikte aynı dilekçede de isteyebilir, aynı anda boşanma davasından ayrı bir davada açabilir, ya da boşanma davası bittikten sonra 1 yıl içerisinde de açabilir.

Maddi tazminat miktarı ne şekilde ne kadar belirlenir?

Maddi tazminat miktarını hakim talep miktarından fazla olmamak koşuluyla hakkaniyet, menfaat kaybı ve kusur oranına göre belirler. 

Manevi tazminat isteminde,   evlilik birliğinin sona ermesine sebep olan olaylar nedeni ile  kişinin duyduğu  elem, üzüntü, toplumsal baskı göz önünde tutulmaktadır.

Madde 174 te düzenlenen manevi tazminatta da maddedeki şartların gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

- Manevi tazminat  boşanma davası ile birlikte ya da ayrı olarak  talep edilmelidir. Boşanma davasının kesinleşmesinden en fazla 1 yıl içerisinde talep edilebilir.

- Boşanma kararının verilmiş olması gerekir.

- Manevi tazminat talep edenin kusursuz veya az kusurlu olması gerekir.

- Kendisinden manevi tazminat ödenmesi istenen eş daha fazla kusurlu olmalıdır,

- Manevi tazminat talep eden tarafın kişilik hakları zedelenmiş olmalıdır.

Hakim bu koşulların varlığı halinde manevi tazminat miktarını belirlerken üst sınır olarak talep edilen miktar ile bağlıdır. Hakim manevi tazminata hükmederken tarafların ekonomik ve sosyal durumlarına, talep edenin kişilik haklarının ne ölçüde zedelendiğine, duyduğu üzüntü ve acıya, karşı tarafın kusur oranına göre belirler. Manevi tazminata, maddi tazminattan farklı olarak yalnızca tek seferde toplu olarak karar verilir. İrad biçiminde karar verilemez. Manevi tazminat hakkı miras yolu ile devredilemezler.