Genel olarak tıbbi malpraktis, doktorun sağlık hizmetlerini hatalı uygulaması sonucunda açılan bir dava türüdür. Doktorun hatası, bilgisizliği, ihmalkarlığı, bilgilendirme ve özen yükümlülüğünün ihlali durumunda ortaya çıkmaktadır. Davanın açılmasında somut olayın tahlili çok önem arz etmektedir.

Eğer hasta özel hastanede tedavi görmüş ve hatalı doktor uygulaması nedeniyle zarar görmüş ise doktora direk dava açılabilmektedir. Özel hastanelerde alınan sağlık hizmetinde, doktor yanında eğer hastanenin organizasyon eksikliği olması durumunda doktor ile birlikte hastaneye de dava açılabilmektedir.

Ancak hastane bir kamu tüzel kişiliğine haiz bir hastane ise (devlet hastanesi, üniversite hastanesi) dava doktora karşı açılamamaktadır. Sadece doktorun görev yaptığı hastanenin bağlı bulunduğu kamu tüzel kişisine dava açılması gerekmektedir. Örneğin Sağlık Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü vb. şeklinde husumet yöneltilmesi gerekmektedir.

MALPRAKTİS DAVALARINDA HANGİ MAHKEME GÖREVLİDİR?

Doktor hatası nedeniyle açılan tazminat davalarında özel hastanede tedavi görülmüş ise davanın tüketici mahkemesinde açılması gerekmektedir.

Ancak tedavi hizmeti kamu tüzel kişiliğine haiz bir hastanede gerçekleşmiş ise, bu durumda dava, idare mahkemesinde açılması gerekmektedir.

DOKTOR HATASI NEDENİYLE AÇILACAK TAZMİNAT DAVALARINDA ZAMANAŞIMI VAR MIDIR?

Tedavinin hem özel hastanede hem de devlet hastanelerinde olması durumuna göre farklı olmak üzere zamanaşımı süreleri vardır. Eğer tedavi özel hastanede gerçekleşmiş hatanın haksız fiil olarak değerlendirilmesi durumunda 2 ve 10 yıllık zamanaşımı vardır. Haksız fiil olarak değil, eser veya vekalet sözleşmesine dayanılarak dava açılıyorsa zamanaşımı 5 yıldır. Doktorun tıbbi uygulama konusunda ağır kusuru varsa yapılan işlemin niteliğine bakılmaksızın zamanaşımı süresi 20 yıldır. Tıbbi müdahaleden önce hastadan gerekli izin veya onay alınmadan vekaletsiz iş görme gerekçesiyle açılan malpraktis davalarında zamanaşımı süresi 10 yıldır. Ancak devlet hastanelerinde gerçekleştiği takdirde 1 ve 5 yıllık zamanaşımı süreleri vardır.

Görüleceği üzere, somut olayın değerlendirilmesi gerekmekte ve somut olaya en avantajlı duruma göre dava açılması gerekmektedir.

KOMPLİKASYON DURUMUNDA DOKTORUN SORUMLULUĞUNA GİDİLEBİLİR Mİ?

Doktor, sadece tıbbi uygulama hatasından kaynaklanan zararlardan sorumludur. Doktorun komplikasyondan sorumlu olmamasına rağmen, doktor tarafından hastanın öyküsüne göre gerekli tedavilerin yapılması, bilgilendirme ve özen yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ve komplikasyon sonrası hastanın takibinin yapılması gerekmektedir. Eğer doktor, komplikasyon öncesi ve sonrasında gerekli özen yükümlülüğünü ve hastanın takibini yapmaması durumunda da sorumluluğu söz konusu olacaktır.