Ülkemizde uyuşmazlıkların yarısından fazlası iş hukuku alanına girmektedir. İşçiler açısından çalışma süresince hak etmiş oldukları işçilik alacakları söz konusudur. Bunlar; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai alacağı, UBGT alacağı, hafta tatili alacağı, ücret, AGİ alacağı, yıllık izin alacağı olmaktadır. Bunlara nazaran işçinin eğer şartları taşıması halinde işe iade tespit davası ve bu tespit davasının yan yükümlülükleri olan işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre en temel alacak kalemlerini oluşturmaktadır. Bazı durumlarda ise; sendikal tazminat ve kötü niyet tazminatı şartları oluşmuşsa ise bu alacak kalemlerini işçi, işvereninden talep edebilmektedir.

Bu işçilik alacakları dışında işçinin, iş yerinde iş kazası geçirmesi veya meslek hastalığına yakalanması durumunda, eğer işçi sağ ise maddi ve manevi tazminat ile birlikte, eğer işçi sağ değil ise, desteğinden yoksun kalanlar tarafından maddi tazminat davası açılabilmektedir. Ayrıca işçinin iş yerinde iş kazası geçirmesi veya meslek hastalığına yakalanması halinde, SGK’ca işveren aleyhine açılabilen rücu davası söz konusudur.

İşçinin, işçilik alacağı olmadığı ancak çalıştığı süre boyunca sigortalılığının işveren tarafından süre bakımından hiç yapılmaması veya eksik süre prim yatırılması halinde ortaya çıkan sigortalılığın tespiti (hizmet tespiti) davaları da açabilmektedirler.