İşçinin, işyerinde veya işverene ait bir iş dolayısıyla çalışması esnasında yaralanması veya ölmesi halinde işveren aleyhine iş kazasından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları açılabilmektedir.
İş kazasından kaynaklanan tazminat davaları hem asıl işverene hem de alt işveren dediğimiz taşeronlara karşı açılabilmektedir.
İş kazasından kaynaklanan tazminat davalarında zamanaşımı, iş kazasının gerçekleşmesinden itibaren 10 yıldır. Ancak ceza davası açılmış ve işçi ölmüş ise zamanaşımı 15 yıl olacaktır. İş kazası neticesinde malul kalan işçinin maluliyeti kesin olarak belli olduktan sonra zamanaşımı başlama durumu da söz konusudur. Somut olay nazarında uygulanacak kanun değişmektedir.
İş kazaları, SGK’ya kesinlikle bildirilmeli ve oluşan kazanın iş kazası olduğuna dair rapor aldıktan sonra tazminat davası açılmalıdır. Eğer iş kazası tespiti olmadan tazminat davası açılırsa eğer bu durum mahkemece ön sorun yapılmakta ve SGK’nın iş kazası tespiti beklenmektedir. Eğer iş kazası tespiti yapılırsa yargılamaya devam edilmekte, iş kazası olmadığı yönünde rapor düzenlenmesi halinde yargılama sonlandırılmaktadır. Bu nedenlerle; SGK tarafından iş kazası tespit edildikten tazminat davasının açılması daha yararlı olacaktır.
SGK tarafından iş kazası olmadığı yönünde rapor düzenlenirse, iş mahkemelerinde işçi iş kazasının tespiti davası açmalıdır. İş kazası tespit davasında da zamanaşımı, iş kazasının meydana gelmesinden itibaren 10 yıldır.
İş kazasından kaynaklanan tazminat davalarında işçinin maluliyeti, kusuru, mesleği yaşı ve maaşı tazminat miktarının belirlenmesinde rol oynamaktadır.