1-) KIDEM TAZMİNATI

Kıdem tazminatına işçinin hak etme durumu hangi şartlarda gerçekleştiği hususunu kanunumuz ayrıntılı olarak düzenlemiştir.

  • Aynı işverene ait iş yerlerinden birinde en az 1 sene çalışmış olmak,
  • İş akdini haksız olarak feshetmemiş olmamak,
  • İşveren tarafından iş akdinin haklı olarak feshedilmemiş olması,
  • İşçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi uyarınca çalışması

Durumunda işçi, çalıştığı dönem bakımından giydirilmiş ücreti üzerinden kıdem tazminatına hakkına sahip olmaktadır. 

2-) İHBAR TAZMİNATI

İhbar tazminatının işçinin hak etme durumu hangi şartlarda gerçekleştiği hususunu kanunumuz ayrıntılı olarak düzenlemiştir.

  • İşçinin en az 6 aylık çalışması olmalı,
  • İş akdinin işveren tarafından haksız olarak feshedilmiş olması,
  • İşçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi uyarınca çalışmış olması

Durumunda işçi kıdemine göre kanunda sayılı belirli haftalar dahilinde karşılığı olan miktar tutarında ihbar tazminatına hak kazanmaktadır.

3-) FAZLA ÇALIŞMA ALACAĞI

İşçinin fazla çalışma alacağını ispat etmesi gerekmektedir. İspat külfeti işçidedir. Ancak fazla mesainin ispatında belirli şartlarda serbestlik olduğunu söyleyebiliriz. Tanık, yazılı belge vs. ile fazla mesai ispatlanabilmektedir. Ancak yüksek mahkeme içtihatları uyarınca işçinin ücret bordrosu imzalı olduğu takdirde ve ücret bordrolarında fazla mesai tahakkuku olması durumunda, işçi fazla mesai çalışmasını tanık ile ispatlayamamaktadır. Ancak işçi ücret bordrosunu imzalarken ihtirazı kayıt koyması halinde tanıkla ispat mümkün olmaktadır.

Tanık ile ispat noktasında birkaç püf nokta vardır. Tanığın, işçinin çalıştığı dönem itibarini kapsayacak şekilde çalışmış olması ve tanığın işverene karşı davasının olmaması tercih sebebidir.

4-) HAFTA TATİLİ ALACAĞI

İşçinin hafta tatili alacağını ispat etmesi gerekmektedir. Hafta tatil alacağının ispatı noktasında, fazla mesai alacağında olduğu gibi serbestlik bulunmaktadır. Fazla çalışma alacağı kısmında yapmış olduğumuz açıklamalar hafta tatili içinde geçerlidir.

5-) YILLIK İZİN ALACAĞI

İşçi, her 1 tam yıl çalışması karşılığında kıdemine veya yaşına göre farklı olacak şekilde yıllık izin hakkına sahip olmaktadır. Kanunen asgari sınırlar dışında, işçi lehine daha fazla yıllık izin kullandıran işverenlerde söz konusudur.

Yıllık izin alacağının ispatı işverendedir. İşveren bu hususu ancak yazılı bir belge ile ispatlayabilir. Tanık anlatımı ile işçinin yıllık izin kullanmış olduğu ispatlanamaz.

6-) ÜCRET ALACAĞI

İşçi, ücret alacağı olması durumunda, işveren tarafından işçinin ücretinin ödendiğinin ispatı işverendedir. Bu hususta yıllık izin alacağı kısmında yapmış olduğumuz ispat yönetimi aynıdır. İşveren ancak yazılı belge ile işçinin ücretinin ödendiğini ispatlayabilir. Tanık beyanı ile bu hususun ispatı söz konusu değildir.

7-) UBGT ALACAĞI

UBGT alacakları nelerdir dediğimizde, karşımıza işçilerin dini ve milli bayramlarda çalışması gündeme gelmektedir. Eğer bir işçi dini ve milli bayramlarda çalışmış ancak günlük ücretinin iki katı kadar ödeme yapılmadığı veya hiç yapılmadığı takdirde işverenden bu alacaklarını talep edebilmektedir. Fazla mesai ve hafta tatili alacağı kısmında yapmış olduğumuz açıklamalar UBGT alacakları içinde geçerlidir.

8-) AGİ ALACAĞI

AGİ alacağı, hali hazırda işveren cebinden çıkmakta olan bir para değildir. AGİ, medeni durumu ve çocuk sayısına göre aylık miktarı değişen devlet tarafından işverenlere verilen bir paradır. Ancak işverenler bu alacak kalemini dahi işçilere vermemektedirler. AGİ alacağının ödendiğinin ispatı işverendedir. Bu hususta yıllık izin ve ücret alacağı kısmında yaptığımız açıklamalar geçerlidir.