İşe iade davalarında belirli şartlar dahilinde açılması elzemdir. Bu şartlar kanunda sarih bir şekilde düzenlenmiştir. Bunlar;

  • İşçinin İş Kanunu kapsamında çalışmış olması,
  • Belirsiz süreli iş sözleşmesi uyarınca çalışmış olması,
  • İş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmiş olması,
  • İşyerinde en az 30 işçi çalışıyor olması,
  • İşçinin en az 6 aylık kıdeminin bulunması,
  • Fesih işleminin geçerli bir sebeple sonlandırılmaması,
  • İşveren vekili olarak çalışmamış olmak,

Üzere belirli şartların hepsinin işçi tarafından sağlanıyor olması gerekmektedir. İşe iade davalarında belki de en önemli husus dava açma süresidir.

Davanın açılabilmesi için, iş akdinin fesih bildiriminin tebliğinden başlamak üzere 1 ay içinde açılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de işçiye eğer ihbar öneli verilmek suretiyle iş akdi feshedilmiş ise, işçi tarafından ihbar öneli süresi bitmesi beklenilmeden aynı şekilde fesih bildiriminin tebliği itibariyle süre başlamaktadır.

İşe iade davalarında, fesih işleminin geçerli nedene dayanılarak yapıldığını işveren ispatla mükelleftir.

İşe iade davalarının yan haklarından ikisi de işçi tarafından işe iade davası açılması halinde boşta geçen süre ve işe başlatmama tazminatına hak kazanması durumu söz konusudur. İşçi tarafından kazanılan dava neticesinde kararın tebliğinden itibaren işçi 10 gün içinde işe döneceğini bildirmelidir. İşverende 1 ay içinde işe başlatacağını bildirmelidir. Ancak işveren tarafından işe başlatılmazsa o zaman işçi işe başlatmama tazminatına hak kazanacaktır. İşçi işe başlatıldığı takdirde işçi sadece boşta geçen süre alacağını alabilmektedir.

İşçinin işe iade davası reddedilmesi halinde işçi, eğer hak kazanmış ise kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai alacağı, yıllık izin alacağı, hafta tatili vs. alacağı gibi işçilik alacaklarını işverenden talep edebilmektedir.