Meslek hastalığı, işçinin yaptığı iş dolayısıyla ya da işin yürütümünden kaynaklanan geçici veya sürekli hastalık, bedensel ve ruhsal engellilik durumu olarak tanımlanabilir. Meslek hastalığı nedeniyle açılan maddi ve manevi tazminat davalarının amacı, işçinin meslek hastalığı nedeniyle çektiği acıyı ve işgücü kaybını tazmin etmek için açılan bir dava türüdür.
Meslek hastalığına maruz kalan işçinin, meslekte güç kayıp oranının tespit edilmesi gerekmektedir. Meslekte güç kayıp oranın, SGK tarafından gelir bağlanıp bağlanmayacağını ve meslek hastalığı nedeniyle açılan tazminat davalarını da etkilemektedir.
Öncelikle işveren tarafından meslek hastalığı SGK’ya bildirilmelidir. Bildirim işveren tarafından yerine getirilmemesi halinde işçi tarafından bildirilmelidir. İş kazasında olduğu gibi meslek hastalığının da SGK’ya bildirilmesi çok büyük önem arz etmektedir.
Meslek hastalıklarından kaynaklanan tazminat davalarında da zamanaşımı iş kazası davalarında gibi aynı olmak üzere 10 yıldır.
Meslek hastalıklarından kaynaklanan davalar işçi sağ ise işçi tarafından, eğer sağ değilse desteğini kaybedenler tarafından açılabilir.