Ülkemizde trafik kazaları çokça gerçekleşmektedir. Her ne kadar güvenli sürüş kurallarına uymuş olsanız da, uymayan biri olması halinde trafik kazası gerçekleşmektedir. Trafik kazaları küçük çaplı da olabiliyor ne yazık ki ölüm gibi büyük çaplı da kazalar ülkemizde meydana gelmektedir.

Trafik kazası geçirdiniz ancak sadece aracınızda hasar var ise, aracınızda meydana gelen değer kaybını, kusuru nispetinde karşı taraf sigorta şirketinden veya araç sürücüsünden tahsil edebilirsiniz. Eğer kaza sonucu yaralandınız veya ölüm gerçekleşti ise aşağıda ayrıntılı açıklanacağı üzere maddi tazminatınızı sigorta şirketinden veya araç sürücüsünden isteyebilirsiniz. Manevi tazminat sigorta şirketlerinin sorumluluğunda olmadığından, bu kalemi karşı taraf sürücüsünden veya işleteninden isteme durumunuz hukuken bulunmaktadır.

Yaralama trafik kazasında isteyebileceğiniz kalemler;

Türk Borçlar Kanunu uyarınca;

  1. Tedavi giderleri
  2. Kazanç Kaybı,
  3. Çalışma gücünün yitirilmesi veya azalmasını nedeniyle oluşan kayıplar
  4. Ekonomik geleceğin sarsılması dolayısıyla kayıplar

Bu alacak kalemlerinin miktarı, kusurunuza, yaşınıza, mesleğinize göre değişkenlik göstermektedir.

Ölümlü trafik kazasında isteyebileceğiniz kalemler;

Türk Borçlar Kanunu uyarınca;

  1. Cenaze giderleri,
  2. Ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar,
  3. Ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıplar,

Şeklindedir. Bu alacak kalemlerinin miktarı, kusurunuza, yaşınıza, mesleğinize göre değişkenlik göstermektedir.

DAVA KİME KARŞI AÇILMALIDIR YA DA DAVA MI AÇILMALIDIR

Davanın kime açılacağı veya dava mı açılması gerekmekte bu sorular somut olaya göre değişkenlik arz etmektedir.

Hukuk büromuz olarak kısa süre de müvekkilin kaybının önlenmesi amacıyla kusurlu sigorta şirketine başvuru yapılmaktadır. Başvuru yapılması esnasında, trafik kazası sonucunda yaralanan müvekkilin Adli Tıp Kurumu Anabilim Dalı Başkanlığı bünyesinden kazanın meydana geldiği yıl da dikkate alınarak hangi ölçütlere göre maluliyet raporu düzenlenmesi hususu dikkate alınarak maluliyet raporu aldırmaktayız. Maluliyet sonucu sigorta şirketi ile maddi tazminatın tam anlamı le karşılanması için müzakere aşaması yürütmek, anlaşılamaması halinde Sigorta Tahkim Komisyonuna ya da mahkeme yolu ile dava açılması aşamasına geçilmektedir. Yani dava açılmadan birçok dosya bu şekilde çözüme kavuşmaktadır.

Eğer karşı tarafın sigortası olmaması halinde ise Güvence Hesabı’na aynı işlemler neticesinde başvurulması gerekmektedir.

Kazazede manevi tazminat davası için karşı taraf araç sürücüsü ve eğer yolcu konumunda ise bulunduğu araç sürüsüne karşı dava açmalıdır. Genel mahkemelerde maddi tazminat davasında bu anılan kişilerden de maddi tazminat talep edilebilir.

Zamanaşımı hususu önem arz etmektedir. Haksız fiillerde 2 ve 10 yıllık zamanaşımı süreleri vardır. Ama ceza zamanaşımının uygulama alanında ise yaralamalarda 8, ölümlü kazalarda 15 yıllık zamanaşımı bulunmaktadır.